Eldning i vedkamin

Eldning i vedkamin

Det har visat sig att många som använder våra vedkaminer inte klarar av eldningen och i vissa fall har hela huset luktat brandrök. Vi har blivit tvungna sanera dessa hus med ozonapparat till hög kostnad, ca 4000:- per gång. Denna kostnad får den vållande stå för (beslut 2006-11-02).

Tips för eldning i kaminen:

  1. Till höger på kaminen finns en ögla, dra ut denna maximalt för att öppna dragluckan.
  2. Se till att luftintaget på golvet bakom kaminen är öppet.
  3. Det kan vara undertryck i huset vilket medför att det kan ryka in. Öppna därför gärna en altandörr eller ett fönster vid tändande av brasan.
  4. Hus 1-9: Se till att köksfläkten inte är i gång när elden görs upp. När elden väl har tagit sig går det bra att använda köksfläkten igen.
  5. Före tändandet av brasan kan det vara bra att börja med lite tidningspapper innan veden läggs in, detta för att värma upp skorstenen och verifiera att det inte är stopp i skorstenen.
  6. Använd torr ved.
  7. Lägg två kraftiga ”vedklabbar” med rejält mellanrum på var sida som grund i eldstaden. Fyll därefter med luftigt hopknycklat papper mellan klabbarna och lägg tändveden ovanpå papperet. Tändveden kan gärna vara mindre stickor blandat med mindre vedklabbar.
  8. Tänd brasan.
  9. Låt brasan ta sig ordentligt innan luckorna eventuellt öppnas för att ge mysfaktor.
  10. Sätt för gnistgallret om det finns risk för gnistor.
  11. Undvik att låta elden ryka in i huset, det kan leda till att en sanering måste göras vilket medför onödiga kostnader (sanering betalas av den eldande).
  12. Om du eldar för kraftigt kan värmebelastningen i skorstenen bli onödigt stor. Fyll hellre på ofta med lite ved åt gången.
  13. Undvik att ”pyrelda”, det är nämligen då luftföroreningen blir som störst. Det bästa är när det brinner friskt och röken från skorstenen är nästan osynlig.

 

 

 

 

Sidan uppdaterad 2015-12-31.