Eldning i vedkamin
Eldning i vedkamin
Det har visat sig att många som använder våra vedkaminer inte klarar av eldningen och i vissa fall har hela huset luktat brandrök. Vi har blivit tvungna sanera dessa hus med ozonapparat till hög kostnad, ca 4000:- per gång. Denna kostnad får den vållande stå för (beslut 2006-11-02).
Tips för eldning i kaminen:
- Till höger på kaminen finns en ögla, dra ut denna maximalt för att öppna dragluckan.
- Se till att luftintaget på golvet bakom kaminen är öppet.
- Det kan vara undertryck i huset vilket medför att det kan ryka in. Öppna därför gärna en altandörr eller ett fönster vid tändande av brasan.
- Hus 1-9: Se till att köksfläkten inte är i gång när elden görs upp. När elden väl har tagit sig går det bra att använda köksfläkten igen.
- Före tändandet av brasan kan det vara bra att börja med lite tidningspapper innan veden läggs in, detta för att värma upp skorstenen och verifiera att det inte är stopp i skorstenen.
- Använd torr ved.
- Lägg två kraftiga ”vedklabbar” med rejält mellanrum på var sida som grund i eldstaden. Fyll därefter med luftigt hopknycklat papper mellan klabbarna och lägg tändveden ovanpå papperet. Tändveden kan gärna vara mindre stickor blandat med mindre vedklabbar.
- Tänd brasan.
- Låt brasan ta sig ordentligt innan luckorna eventuellt öppnas för att ge mysfaktor.
- Sätt för gnistgallret om det finns risk för gnistor.
- Undvik att låta elden ryka in i huset, det kan leda till att en sanering måste göras vilket medför onödiga kostnader (sanering betalas av den eldande).
- Om du eldar för kraftigt kan värmebelastningen i skorstenen bli onödigt stor. Fyll hellre på ofta med lite ved åt gången.
- Undvik att ”pyrelda”, det är nämligen då luftföroreningen blir som störst. Det bästa är när det brinner friskt och röken från skorstenen är nästan osynlig.
Sidan uppdaterad 2015-12-31.